Digital Market Act: Welke impact voor retail netwerken?

Lees meer over de Digital Market Act (DMA): een nieuwe uitdaging voor online zichtbaarheid voor retail netwerken! In dit artikel onderzoeken we de concrete impact van de DMA op de manier waarop online retailers worden weergegeven. Ontdek hoe je je aanwezigheid in deze nieuwe wettelijke omgeving kan optimaliseren en dicht bij je klanten kan blijven door middel van goede online zichtbaarheid.
Leestijd : 3 minutes
Digital Market Act
 1. De revolutie van de Digital Market Act: welke impact heeft deze op je retail netwerk?
 2. Hoe optimaliseer je de zichtbaarheid van je lokale verkooppunten onder de Digital Market Act?
 3. Conclusie

De Digital Market Act (DMA) die door het Europees Parlement is aangenomen, is op 2 mei 2023 in werking getreden. In maart 2024 zal de toepassing ervan effectief zijn, wat een belangrijk keerpunt betekent in de digitale wereld binnen Europa.

Het doel is duidelijk: de grote “Gatekeepers” (GAMAF – Google, Apple, Microsoft, Amazon en Facebook) reguleren om een eerlijker machtsevenwicht te creëren op de markt van online platforms.

Deze nieuwe wetgeving zal belangrijke gevolgen hebben voor kleinere spelers die nieuwe mogelijkheden zullen krijgen om meer invloed op zoekresultaten te hebben.

Hoewel deze ontwikkeling een impact zal hebben op alle bedrijven, zal het een cruciale rol spelen voor merken met retail netwerken, winkels met meerdere winkels of franchises, door hun online zichtbaarheid en ranking in zoekmachines opnieuw te definiëren.

De revolutie van de Digital Market Act: welke impact heeft deze op je retail netwerk?

Met de komst van de DMA zal je verkoopnetwerk te maken krijgen met een digitale revolutie.

Deze Europese regelgeving is bedoeld om een einde te maken aan concurrentiebeperkende praktijken van onlineaanbieders, met name door productvoordelen voor hun eigen producten en diensten te verbieden. In geval van overtreding van deze regel kan Europa boetes opleggen tot 10% van de wereldwijde omzet, of zelfs 20% in geval van recidive.

Maar dat is nog niet alles: Google zal als webgigant ook moeten voldoen aan de DMA. Google Business Profielpagina’s (voorheen Google My Business) moeten op een speciale site komen met een specifieke pagina voor elk bedrijf, vergelijkbaar met een geïndexeerde bedrijvengids. Deze maatregel zal leiden tot een vermindering van de zichtbaarheid van Google Business Profile (GBP), die volgens verschillende bronnen kan variëren tussen -20% en -90%. Aan de andere kant zullen bedrijfssites en Store Locator (SL) pagina’s een grotere zichtbaarheid krijgen, met een verwachte toename van 200% tot 800% meer verkeer.(Frans artikel)

Hoe optimaliseer je de zichtbaarheid van je lokale verkooppunten onder de Digital Market Act?

Nu de DMA in werking zal treden, wordt het optimaliseren van de zichtbaarheid van je lokale verkooppunten een cruciale prioriteit voor retailers. Tussen nu en maart 2024 is het essentieel om je te richten op de optimalisatie van Store Locator (SL) en aanwezigheid in de relevante wereldwijde en sectorale directories als je je wilt onderscheiden in deze nieuwe regelgevingsomgeving.

Hier zijn een paar essentiële tips om je lokale verkooppunten zichtbaar te maken:

 • Store Locator:
  Als je merk meerdere verkooppunten heeft, wordt de Store Locator een essentieel hulpmiddel. Zorg ervoor dat je alle belangrijke informatie opneemt, zoals:
  • volledig adres met precieze geolocatie
  • links voor het berekenen van routes met verschillende kaartprogramma’s (Google Maps, Apple Maps, Waze, TomTom, Here WeGo)
  • Telefoonnummers
  • Regelmatige openingstijden en eventuele uitzonderlijke openingstijden duidelijk aangegeven
  • klantbeoordelingen van betrouwbare partners specifiek voor je sector.
 • Gegevens op de website en Store Locator structureren:
  Zorg ervoor dat je gegevens correct gestructureerd zijn volgens schema.org, zodat ze in de goede resultaten van zoekmachines verschijnen.

Lees meer over wat gestructureerde gegevens zijn en waarom het van vitaal belang is voor je online zichtbaarheid in ons artikel:

Ontdek hoe je in de juiste Googleresultaten kunt verschijnen (Frans artikel)

 • De laadsnelheid van pagina’s optimaliseren:
  Een snelle laadtijd is essentieel voor een betere gebruikerservaring, zowel op desktop- als mobiele apparaten.
 • Gidsen en intermediaire platforms:
  De DMA zal veel waarde hechten aan intermediaire platforms, boekingsplatforms en gidsen door hen in staat te stellen meer zichtbaarheid te krijgen.

  Gebruik de juiste intermediaire platforms, afhankelijk van je sector, om jezelf op de lijst te plaatsen:
  • Alle soorten bedrijven: Gouden Gids, Facebook, Bedrijfspagina, enz.
  • Toerisme: Booking, TripAdvisor
  • Restaurants: The Fork, Restaurant Guru
  • Overige: Planity (wellness), Doctolib (gezondheid), LaCentrale, Allogarage (auto), etc.

Door deze aanbevelingen op te volgen, kan je zorgen voor een stevige online aanwezigheid voor je lokale verkooppunten, terwijl je van de nieuwe regelgeving van de Digital Market Act geniet. Met deze optimalisatie kan je jezelf gunstig positioneren in de zoekresultaten en beter voldoen aan de verwachtingen van je klanten door ze een optimale gebruikerservaring aan te bieden.

Conclusie

De Digital Market Act brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee ten opzichte van je online zichtbaarheid als retailnetwerk. Om ervoor te zorgen dat je competitief blijft en nieuwe kansen grijpt, is het essentieel om de veranderingen die de DMA met zich meebrengt te begrijpen en je strategie hierop aan te passen. In deze nieuwe regelgevingsomgeving is het van groot belang dat je je concentreert op het optimaliseren van je Store Locator, je aanwezigheid in relevante adreslijsten en het structureren van je gegevens zodat ze goed zichtbaar zijn in de zoekmachineresultaten.

Door dit advies op te volgen, kan je je online zichtbaarheid maximaliseren en meer klanten naar je fysieke verkooppunten aantrekken.

Het is echter essentieel om op te merken dat, ondanks de voorspellingen en gesprekken over de impact van de DMA, de onderhandelingen met de Europese Commissie nog gaande zijn en de uiteindelijke resultaten nog niet bekend zijn. Het is daarom noodzakelijk dat je op de hoogte blijft en de ontwikkelingen in het oog houdt, zodat je je zo goed mogelijk kunt aanpassen aan de nieuwe regelgeving en mogelijkheden die nog zullen komen.