2023: 8 sociale media en consumententrends om in de gaten te houden

De digitale wereld verandert voortdurend, maar sommige trends blijven bestaan. Ontdek de 8 trends van 2022 die je niet mag missen om je lokale marketingstrategie 2023 voor te bereiden. Verbeter de online zichtbaarheid van uw verkooppunten en genereer meer verkeer, online en offline! 🚀
Leestijd : 5 minutes
sociale media en consumententrends

2022 consumententrends die het winkelgedrag van consumenten zullen beïnvloeden

1. Consumenten zoeken online inspiratie :

Volgens een recente studie van Google zegt meer dan 48% van de consumenten over de hele wereld online op zoek te gaan naar inspiratie bij het winkelen. Deze trend wordt bevestigd bij het nemen van een aankoopbeslissing: 91% van de consumenten doet een online zoekopdracht voordat ze naar de winkel gaan (Ifop, 2020).

Ons advies: Ontwikkel de online zichtbaarheid van uw vestigingen door de creatie van lokale pagina’s op de belangrijkste media (Google, Facebook/Instagram, Store locator,…). Ontwikkel een lokale contentstrategie, specifiek voor het nieuws van uw verschillende verkooppunten, om lokaal klanten aan te trekken.

2. De winkelgewoonten van consumenten zijn lokaal :

Query’s zoals “open nu in de buurt” zijn in één jaar tijd wereldwijd met meer dan 400% gestegen. 

Deze cijfers weerspiegelen een groeiende trend om online te kijken alvorens ergens heen te gaan, en geven aan dat consumenten bij het zoeken naar bedrijven steeds meer op zoek zijn naar onmiddellijke oplossingen. In de vroege avond is het bijvoorbeeld waarschijnlijker dat iemand op Google (Maps) zoekt naar restaurants in de buurt.

Ons advies: Investeer in de natuurlijke verwijzing van uw verkooppunten op de verschillende GPS-verkooppunten (Google Maps, Apple Maps, Bing Maps, Waze, …).

3. Winkelen wordt steeds meer omnichannel :

Wie gebruikt er tegenwoordig nog maar één informatiekanaal? Naast de traditionele kanalen (tv, radio, pers, …) staan merken tegenwoordig via meerdere digitale kanalen in contact met de consument:

  • Website
  • Sociale netwerken (Facebook, Instagram, TikTok, Pinterest,…)
  • Zoekmachines (Google, Bing, …)
  • E-commerce platforms (Amazon, Bol, …)
  • Apps
  • Nieuwsbrieven en e-mailing

Marketingstrategieën (online en offline) moeten worden ontworpen als een vloeiende ervaring via deze verschillende kanalen, en vooral aan hen worden aangepast: elk platform en elk medium heeft zijn eigen regels, en je communiceert niet op dezelfde manier afhankelijk van de leeftijd van het publiek en de ondersteunde formaten.

Ons advies: neem de tijd om omnichannel communicatiestrategieën te ontwerpen en garandeer tegelijkertijd dat uw merkimago vanuit lokaal oogpunt wordt gerespecteerd.

4. Consumenten zijn op zoek naar toegevoegde waarde :

In een klimaat van economische onzekerheid met post-covidale inflatie wachten de consumenten op toegevoegde waarde, in termen van bedrijfsnormen (positionering, inclusiviteit, ecologisch engagement, enz.) maar ook en vooral in termen van directe toegevoegde waarde voor hen: aanbiedingen en promoties. 

Volgens een studie over de consumptietrends van de Fransen ziet 52% van hen zijn non-food budget stagneren en is 22% van plan zijn non-food uitgaven te verlagen.

Ons advies: versterk de acties en promoties van uw verkooppunten via verschillende kanalen (Facebook, Google, nieuwsbrief,…)

Sociale media & Google

5. Social Selling is een blijvertje

Eerst en vooral, wat is social selling?

Social selling is het promoten en verkopen van producten en diensten via sociale netwerken zoals Facebook, Instagram of Pinterest.

Volgens een studie van eMarketer over het aantal consumenten dat via sociale netwerken kocht, is er een jaarlijkse stijging van +10%.

Waarom?

De sociale reclame maakt een “frictieloze” koopervaring mogelijk: op een sociaal netwerk zien consumenten een product dat hen interesseert, ze zullen klikken, worden doorverwezen naar een site van een handelaar en als ze dat willen, gaan ze over tot de aankoop en wordt er geleverd (als alles goed gaat en er geen bugs zijn!).

Voorbeeld van een social selling: 

Instagram Shopping: maakt het mogelijk om producttags te plaatsen op postafbeeldingen, video’s/real life en in story’s.

Facebook Shops: dit is een nieuwe interface, waarmee gebruikers merken kunnen ontdekken en hun producten kunnen kopen in de Facebook-app.

6. Korte video’s zijn populairder dan ooit

Kent u de gemiddelde aandachtsspanne van een persoon? 

Volgens recente studies neemt die geleidelijk af en bedraagt hij sinds kort gemiddeld 8 seconden. Dit verklaart onder andere het succes van platforms die korte videoformaten aanbieden, zoals TikTok of Instagram.

Instagram heeft wereldwijd bijna 1,4 miljard gebruikers, TikTok volgt met 1,02 miljard. Daarmee zijn het uiterst populaire platforms en gericht op korte video’s (of Reels op Instagram).

TikTok biedt formaten van 3 tot 60 sec (vanuit de app) en biedt sinds kort ook “lange” formaten van 3 tot 10 min. Instagram biedt een Reels-formaat van maximaal 90 seconden, maar ook video’s die van 3 seconden tot 10 minuten kunnen gaan.

Waarom deze formaten gebruiken?

Deze formaten (zowel op TikTok als op Instagram) zorgen voor een organisch bereik dat exponentieel kan zijn, afhankelijk van de interacties van gebruikers (aantal views, clicks, likes, comments, shares,…).

Bovendien presenteren deze platforms automatisch in de feed inhoud die lijkt op wat de gebruiker leuk vindt. Dit betekent dat de video’s worden getoond aan een publiek dat al gekwalificeerd is door hun interesse in soortgelijke onderwerpen, en dat er eerder op zal reageren.

Video’s van minder dan 15 seconden zijn al goed voor 45% van de video’s die op de image stream worden geplaatst.

Guillaume Thévenin, hoofd content creator partnerships bij Instagram voor Zuid-Europa, via  France Inter

 

7. Micro-influencers, een marketingstrategie om in te investeren

Micro-influencers (hieronder vallen influencers met een publiek tussen 1000 en 100.000 mensen, afhankelijk van de niche) hebben gemiddeld een (veel) hogere engagement rate dan influencers met een groter publiek. We hebben het over een audience engagement rate van wel 20% (dat is veel!).

Waarom hebben micro-influencers zulke hoge engagement rates? Dat is heel eenvoudig: 

  • Hun publiek is kleiner en daarom meer gericht op een interessecentrum, een niche.
  • Ze kunnen gemakkelijker het contact (berichten, commentaren,…) met hun volgers onderhouden.
  • Ze lijken authentieker, en dus betrouwbaarder.

Bovendien zal een campagne of een product placement minder duur zijn met een micro-influencer. Zo kunnen bedrijven met een kleiner budget hun digitale acquisitiestrategieën diversifiëren.

8. De positie nul, de heilige graal van lokale SEO

Wat is de positie nul?

De positie nul komt, in de zoekresultaten van Google, overeen met alle informatie boven de eerste positie in natuurlijke resultaten (SEO) of “blauwe links”, behalve Adwords-links.

SEO definities, 2018

Kort gezegd is het de onmiddellijke reactie die Google aanbiedt op de gebruikte zoektermen. Het doel is om de internetgebruiker direct een antwoord te bieden, via knowledge graph, featured snippets (geoptimaliseerde uittreksels van webpagina’s) en gestructureerde gegevens.

In het geval van fysieke verkooppunten is een van de beste manieren om dit te bereiken het hebben van een volledige en bijgewerkte Google-bedrijfsprofielpagina, met winkelinformatie (beschrijving, diensten, openingstijden, producten, …) en het beantwoorden van beoordelingen, om de gebruiker aan te zetten tot klikken (en eventueel tot een bezoek).

Waarom deze acties?

Omdat Google rekening houdt met indirecte zoekopdrachten (zoeken naar producten of diensten, zonder vermelding van een merk), Google benadrukt productbeschrijvingen en klantbeoordelingen (en antwoorden).

Conclusie

De consumenten- en sociale mediatrends van 2022 (en de voorspellingen voor 2023) staan in het teken van de consumentengewoonten: een meerderheid van de internetgebruikers zoekt online inspiratie voordat ze een aankoop doen, gebruiken hun smartphone om bedrijven/producten te zoeken, zijn op zoek naar toegevoegde waarde (promoties en ecologie) en gebruiken meerdere kanalen (sociale netwerken, zoekmachines, GPS, tv, radio,…).

Houd bij de voorbereiding van uw lokale marketingstrategie voor 2023 rekening met een omnichannelaanpak, gecoördineerd tussen nationaal en lokaal, om deze nieuwigheden onder de aandacht te brengen en online en offline verkeer te genereren.

Als u op de hoogte wilt blijven van de laatste trends in lokale digitale marketing,

 volg Mobilosoft dan op LinkedIn