4 tips om beter te presteren op Instagram

Instagram, een geweldig socialmediaplatform om met klanten te communiceren, producten te promoten en het lokale POS van je franchisenetwerk naar voren te brengen? Ontdek de best practices die u voor uw netwerk kunt toepassen om uw verkoop instore te stimuleren!
Leestijd : 7 minutes
Instagram

Instagram biedt meerdere manieren om het imago van uw merk visueel op te bouwen bij (potentiële) klanten. Door de verschillende lokalisatiemogelijkheden is het bovendien geen tool om te missen voor netwerken met meerdere locaties/franchises! Denk aan de voordelen die u al kunt halen uit de nationale pagina van uw merk. Stel u voor dat u dit vertaalt naar een succesvolle lokale strategie voor elk van uw verkooppunten (POS) in uw netwerk. Lees meer over de voordelen en de best practices voor lokale instagrampagina’s in dit artikel.

Met meer dan 500 miljoen dagelijkse gebruikers en gedreven door rijke, hoogwaardige visuele inhoud, geeft Instagram merken een instrument om hun lokale gemeenschap te bereiken en boeiende inhoud te leveren om de verkoop te stimuleren en loyaliteit te inspireren. Bovendien biedt Instagram meerdere lokalisatieopties die geweldige mogelijkheden creëren om efficiënt meer gekwalificeerde klanten in de buurt van uw verkooppunten te bereiken.  Naast een strategie voor uw nationale pagina’s moet u daarom ook een aangepast communicatieplan overwegen voor uw lokale verkooppunten in een retailnetwerk om het meeste te halen uit uw aanwezigheid op dit platform. 


Maar welke strategie moet u toepassen voor deze specifieke pagina’s? Welk type inhoud moet u uploaden? Wat is het beste moment om te posten? Hoe zit het met hashtags? Hoewel uw strategie moet voortvloeien uit de specifieke kenmerken van uw merk en branche, zijn er enkele algemene “regels” om in gedachten te houden voor optimale prestaties van uw lokale accounts. Ontdek de best practices op Instagram voor je locaties in een franchisenetwerk in dit artikel!

Wil je meer weten over waarom je Instagram moet overwegen voor je verkooppunten? Bekijk dan ons eerdere artikel!

Lokale marketing op Instagram

Zoals gezegd moeten de specifieke kenmerken van uw merk en branche in gedachten worden gehouden bij het bouwen van een performante Instagram-strategie voor de locaties in uw franchisenetwerk. 

Maar wat is franchise marketing? Het lijkt nogal op marketing voor kleine bedrijven vanwege de gedeelde doelen van het vergroten van de naamsbekendheid in een specifieke markt en het stimuleren van de verkoop. Bovendien is de eerste stap bij het starten van elk marketingplan het definiëren en in kaart brengen van doelen.

Het verschil in franchisemarketing ligt in de merkspecifieke regels die uniform moeten worden toegepast op alle lokale accounts. Bovendien komt het creëren van een social media-strategie als franchise met een stapel extra overwegingen. In tegenstelling tot andere kleine bedrijven plan je niet voor één bedrijf: je moet een overtuigende aanwezigheid op sociale media creëren voor elke franchisevestiging.


Door de onderstaande best practices consequent in gedachten te houden voor uw lokale Instagram-pagina’s, bent u goed op weg om te presteren 💪


4 tips om op Instagram te presteren als outletnetwerk

1.Timing is belangrijk

Om zoveel mogelijk mensen in uw doelgroep te bereiken, moet u het juiste tijdstip vinden om te posten. De beste manier om de ideale posttijd te vinden is door de timing van de inhoud te testen om te zien welke posttijd de meeste betrokkenheid van het publiek genereert. 

Onderzoek kost echter tijd en vraagt om specifieke middelen die misschien niet altijd beschikbaar zijn. Gelukkig voerde Sprout Social een wereldwijd onderzoek uit naar het juiste tijdstip om te posten. 

Op de meeste sociale platforms (inclusief Instagram) bleken dinsdagen, woensdagen en donderdagen om 9.00 of 10.00 uur de beste tijden te zijn.

10:00 werden de hoogste engagementtijden waargenomen. Volgens Hubspot is de beste tijd om te posten op Instagram echter dinsdag tussen 11:00 en 14:00 uur.

Voor weekdagen verdient het de voorkeur om binnen het tijdsbestek van 11:00 tot 14:00 te posten voor meer betrokkenheid. Bovendien profiteren accounts door eerder op de dag te posten van minder concurrentie. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat dit ook fluctueert per branche en afhankelijk is van het specifieke publiek van je pagina’s. 
Daarnaast is het aan te raden om consequent te posten. Volgens een studie van Digital Information World over 14 branches delen merken gemiddeld vier Instagram-posts per week. Echter, om betere resultaten te behalen, verdient het de voorkeur om dagelijks te posten. Niettemin is het beste aantal posts voor je account het aantal dat je consequent kunt bijhouden.


2. Boeiende inhoud

Als uw lokale franchise moet voldoen aan de standaard van uw merk, moet uw inhoud boeiend zijn, visueel aantrekkelijk en toch aangepast aan de lokale tendensen.

Niets is erger dan generieke, saaie content. Een combinatie tussen nationale en lokale content is daarom aan te raden. Verder kan het hebben van een goed gecureerd Instagram-raster waar je posts georganiseerd zijn en er synchroon uitzien erg visueel aantrekkelijk zijn.

Z8T iisreu7iDvO2rYDzhe6 4G6KHQ1dJWSB1k3OlZfx7i4y4SF3xiSYpOH6PHoiN0Z BNmXNn7uMRjei8koHv7AnOjR5yieCF4jc4CCEsVa QaERTlNB0YTQkogYiX2Nir2WzR9zzNm1HLiOw4iHSFlvhrODREw6F4sASTILwD6srXpxUegZh1pAxe 8g
Pizza Hut Oudenaarde, Instagram, 2022


Gebruik, daarnaast je lokale pagina’s om een authentiek verhaal te delen. Door Instagram Stories te gebruiken, dit is een slideshow of video die 24 uur zichtbaar blijft op je profiel, kun je klanten een kijkje achter de schermen van je merk geven. Omdat stories niet op de normale Instagram-feed staan, stelt het bedrijven in staat om vaker te posten. Voorbeelden van inhoud voor stories zijn: 

 • Foto’s of video’s van evenementen in de winkel, zoals een productlancering of een speciale uitverkoop.
 • Producttutorials, die klanten laten zien waarom ze uw product nodig hebben en hoe ze het kunnen gebruiken.
 • Anticiperen op een nieuw product door stukjes en beetjes te laten zien voordat het wordt gelanceerd.
nuL1xgO63Qj3TYRtozwvABDCdNGwKHstPyoBBzQN4vKSg05qtf300Oowpvvs7 7gutSrbPT4Dw4 V5IUvcqtv8qOjPlMNJeDM83 ZcKg3XOB OnH2JfRsfCXeaqs98SK7m YZl47QrykCsfe MCQl00CfPlGn2dr9pQMS5
CKS, 2022, Instagram


Verder moet je deze verhalen organiseren in hoogtepunten bovenaan je pagina. Dit zijn de omslagafbeeldingen die de bezoekers van je profiel een voorproefje geven van wat ze in elke Highlight zullen vinden. Het is de afbeelding die je ziet binnen de Instagram Highlight-bubbel voordat je erin klikt. Zorg ervoor dat je voor elke highlight een aangepaste omslagfoto toevoegt en profiteer van deze mogelijkheid door je eigen merk goedgekeurde afbeeldingen te maken.


z11dr2nyk9 HXrhIVyyV79mm vuEBMsNRAyzZ3uAhA3NHntDDYneomg6P3fIX6I3Fa4zfZDagCdCbJQ8JDCwW8PuvEOKDwesMM6XBti7LHZHuawZQES3o0wyReb5y82ZYD4hdp30hQvLQ9Q57nGRf35ws6msqNFpk5T5 kNXiZem5vBjOts50MqZF1Tmmw
Färm, Instagram, 2022


#Hashtag of geen #?

Een van de meest eenvoudige manieren om de zichtbaarheid van de content van je bedrijven op Instagram organisch te vergroten, is door gebruik te maken van branded hashtags. Wanneer u één branded hashtag voor uw bedrijf maakt, kunt u elke post die door uw franchisenemers op Instagram wordt gedeeld centraliseren. Deze hashtags kunnen worden gepromoot in de beschrijving van je account, weergegeven in je verkooppunt en op verpakkingen. Bovendien kun je klanten aanmoedigen om deze hashtag te gebruiken door klanten gegenereerde content te delen op Instagram. 

Branded hashtags kunnen worden gecombineerd met de volgende populaire hashtags om de zichtbaarheid te vergroten: 

 • Product of dienst hashtags: basis trefwoorden om uw product of dienst te beschrijven, zoals #handtas of #ijscrème
 • Niche hashtags: iets specifieker, die laten zien waar je past in de context van je branche, zoals #travelblogger of #foodblogger
 • Industrie Instagram community hashtags: Communities komen samen op Instagram, en deze hashtags helpen je om ze te vinden en je erbij aan te sluiten. Denk aan #gardenersofinstagram of #craftersofinstgram
 • Speciale gebeurtenis of seizoensgebonden hashtags: kunnen verwijzen naar echte feestdagen of seizoenen, zoals #summerdays, of ze kunnen worden gebruikt voor al die Nationale [Ding] Dag feestdagen, zoals #nationalicecreamday 
 • Locatie hashtags: Zelfs als je je Instagram-post geo-tagt, is het nog steeds een best practice om een hashtag op te nemen die verwijst naar je locatie, zoals #lbrusselseats
 • Dagelijkse hashtags: Elke dag heeft genoeg eigen hashtags, van #MondayBlues tot #SundayFunday.
 • Acroniem hashtags: de bekendste acroniem hashtag is #TBT voor Throwback Thursday. Andere populaire acroniem hashtags zijn #OOTD voor outfit van de dag, #FBF voor flashback Friday

# Hoeveel hashtags moet je in een bericht plaatsen?

Wat betreft het aantal hashtags dat per post moet worden toegevoegd, hangt af van het type bericht en de sector. Volgens Hootsuite zijn ongeveer 11 hashtags ideaal. Gemiddeld zijn er echter 1 tot 3 hashtags per publicatie.


4. Lokalisatie, Lokalisatie, Lokalisatie 

Naast het toevoegen van locatiegerelateerde hashtags, vergeet niet de locatie van uw winkel in elk bericht toe te voegen door het toe te voegen in het gedeelte dat in het onderstaande voorbeeld is aangegeven.

Carrefour Express Lovendegem, Instagram, 2022

Bovendien kunnen berichten met een getagde locatie leiden tot een verhoogd engagement van 79% in vergelijking met berichten zonder getagde locatie. Bovendien kunnen mensen die op een locatie klikken alle andere berichten bekijken die over die locatie zijn geüpload. Kortom, meer aandacht betekent meer klanten en meer klanten leidt tot meer verkoop.

Conclusie

Instagram biedt meerdere manieren om in contact te komen met je klanten en je verkoop te stimuleren. Naast het positioneren van je merk op nationaal niveau, moet je ook nadenken over een strategie voor elk verkooppunt in je franchisenetwerk. Waarom vraagt u zich misschien af? 

 • Dankzij de lokalisatiemogelijkheden is Instagram een geweldige tool om gemakkelijk in contact te komen met uw lokale publiek.. 
 • Dankzij de visuele oriëntatie kunt u gemakkelijk een authentiek beeld schetsen van elk verkooppunt, met inachtneming van de nationale merkrichtlijnen. 

Toch brengt het creëren van een op maat gemaakte strategie voor uw verkooppunten in een franchisenetwerk een aantal uitdagingen met zich mee. Het maken en bijwerken van een overtuigende social media-aanwezigheid voor elke franchisevestiging lijkt misschien tijdrovend. Er zijn echter tools waarmee u gemakkelijk uw inhoud voor meerdere locaties tegelijk kunt organiseren. 

Bovendien zijn er, zodra er een strategie is opgesteld, enkele best practices om toe te passen om het meeste uit je aanwezigheid op Instagram te halen:

 • Monitor de betrokkenheid van je publiek om het beste moment te vinden om te posten.  
 • Gebruik uw lokale pagina’s om een authentiek verhaal te delen. Geef klanten een kijkje achter de schermen van uw merk. 
 • Gebruik specifieke hashtags om de zichtbaarheid van de inhoud van uw bedrijf organisch te vergroten. 

Voeg uw locatie toe aan elk bericht om uw betrokkenheid te vergroten.

Geïntrigeerd en gedreven door dit artikel, maar weet niet waar te beginnen?

Laten we de aangepaste Instagram-strategie voor uw netwerk met meerdere locaties ontvouwen!